2015. december 26.

Diabéteszes neuropátia

Mi a diabéteszes neuropátia?

A cukorbetegség következtében bekövetkezett idegi rendellenesség. A cukorbetegeknél egy idő után kialakulhat idegi károsodás. Egyes betegeknek tünetek nélkül van idegi károsodása , másoknál valamilyen tünetek észlelhetők mint például fájdalom, bizsergés, zsibbadás, érzékvesztés a kézben, karban, lábfejben, lábszárban. Idegi probléma minden szervben felléphet, beleértve az emésztőrendszert, szívet, nemi szerveket.

A cukorbetegek körülbelül 60-70 százalékának van valami idegi károsodása. A cukorbetegnél bármikor kialakulhat az idegi károsodás de korral illetve a cukorbetegség időtartalmának növekedésével nő a kockázat. A legnagyobb számban azoknál fordul elő idegi károsodás, akik legalább 25 éve cukorbetegek. Azon cukorbetegek is nagyobb neuropátiás veszélynek vannak kitéve, akiknek nincs karbantartva a vércukruk, magas a vérzsírjuk, magas a vérnyomásuk vagy túlsúlyosak.


Mi okozza a diabetikus neuropátiát?

Különböző típusú neuropátiának különböző oka lehet vagy azok kombinációja. Ezek az okok lehetnek:
● anyagcserezavar,
● magas vércukor,
● hosszan tartó cukorbetegség,
● magas vérzsír,
● alacsony inzulinszint,
● neurovaszkuláris eltérések,
● a vérér sérül, ami oxigént és tápanyagot szállít az idegekhez,
● autoimmun rendellenességek, amik gyulladást idéz elő az idegekben,
● mechanikai sérülések az idegekben pl karpalis alagút szindróma,
● örökölt tulajdonságok, amik növelik a neuropátiára való hajlamot,
● helytelen életmód: dohányzás, alkohol fogyasztás

Mik a neuropátia tünetei?
A tünetek a neuropátia típusától függnek és attól, hogy melyik ideget érinti. Egyes betegek egyáltalán nem észlelnek tünetet, más betegeknél az első tünet gyakran zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom a lábfejben. A tünetek először gyakran enyhék de mivel az idegsérülés éveken át történik az enyhe esetek sokáig észrevétlenül vannak jelen. A tünetek kiterjedhetnek az érző idegrendszerre, a motorikus idegrendszerre, az autonóm idegrendszerre.

Egyes esetekben a fájdalom felléphet hirtelen és erősen (pl focal neuropathy).
A diabetikus neuropátia tünetei lehetnek:
● Zsibbadás, bizsergés, fájdalom a lábujjakban, lábfejben, lábakban, kezekben, karokban, ujjakban
● A láb és kézben lévő izmok sorvadása
● Emésztési zavar, hányinger vagy hányás, hasmenés, székrekedés
● Szédülés vagy gyengeség a vérnyomás csökkenése miatt miután felálltunk vagy leültünk
● Vizelési problémák
● Merevedési zavar a férfiaknál vagy hüvelyszárazság a nőknél
● Gyengeség
Léteznek olyan tünetek is, amit nem a neuropátia okoz viszont gyakran vele együtt társul. Ilyen tünetek a súlyveszteség és a depresszió.

A diabetikus neuropátia típusai:
Periferiás neuropatia
Autonóm neuropatia
Proximal neuropatia
Focal neuropatia
Mindegyik neuropatiás típus másként hat a testre.

Periferias neuropatia:
Cukorbetegeknél a leggyakoribb típus a perifériás neuropátia. Tünete: fájdalom vagy érzékvesztés a lábujjakban, lábfejben, lábszárban, kezekben és karokban. Érinti : Lábujj, lábfej, kéz, kar

Autonóm neuropátia:
Megváltozik az emésztés, székelés, vizelés, nemi reakció szexre, izzadás. Azt az ideget is érintheti, ami a szívvel kapcsolatos illetve kontrollálja a vérnyomást, továbbá a szemben és tüdőben lévő idegeket. Autonóm neuropátiat a hypoglycemia is okozhat, amit nem érzékelünk. Érinti: Szív, erek, emésztőrendszer, húgyutak, nemi szervek, verejtékmirigyek, szemek, tüdő

Proximal neuropatia:
Ez a fajta neuropatia okozhat fájdalmat a combban, csípőben, fenékben és a láb gyengeségéhez vezethet. Érinti: Combok, csípő, fenék, lábak

Focal neuropátia:
Hirtelen gyengeség lép fel egy idegszál vagy idegszálcsoportban és előidézhet izomgyengeséget, fájdalmat. Bármely ideget érinthet a testben. Érinti: Szemek, arcizmok, fülek, medence, derék, mellkas, has, comb, lábak, lábfejek

Mi a periferialis neuropátia?
Idegsérülés a végtagokban. Általában a lábfej és lábszár fog hamarabb érintett lenni és utána a kéz és a kar. Sok esetben az orvos már megfigyelheti ezeket a károsodásokat és a beteg még nem is érzékeli a tüneteket.

A tünetek lehetnek zsibbadás vagy érzéketlenség fájdalomra, hőre. Bizsergés, égő vagy szúró érzés, éles fájdalom vagy görcs. Túlzott érzékenység érintésre, akár gyöngéd érintésre is. Egyensúly elvesztése. Ezek a tünetek sokszor éjjel rosszabbak. Okozhat izomgyengeséget is és izomreflex elvesztését különösen a bokánál és a személy járása megváltozhat. A lábfej elváltozása is megjelenhet. Hólyagok és egyéb sérülések is megjelenhetnek a lábon mert nem érezzük a fájdalmat ha tör a cipő vagy egyéb más megsérti a lábat és ez a seb el is fertőződhet. Ezért rendszeresen ellenőrizzük lábfejünket és ápoljuk azt megfelelően. Ha bármiféle sérülést találunk a lábfejünkön, azt azonnal kezeljük, hogy ne fertőződjön el. Amennyiben a sérülés kezeletlen marad, a fertőzés akár a csontig is terjedhet és amputációhoz vezethet. Sok amputáció elkerülhető lehetne, ha a sérüléseket időben felismeri a beteg és kezeli.




Mi az autonom neuropatia?
Arra az idegre hat, ami a szívet, vérnyomást, vércukorszintet szabályozza. Egyéb belső szervekre is hat ezért az emésztés, vizelés, légzésfunkciók, szexuális reakciók, látás megváltozhat. Arra a rendszerre, ami a hypoglicemia után normalizálja a vércukorszintet, hatással lehet, aminek következtében nem kapjuk meg a hypoglicemia figyelmeztető jeleit. Egyéb probléma is okozhatja, hogy nem érzékeljük a hypoglicemiát, nem csak a neuropátia. Mivel a vérnyomás és a pulzus nem tud megfelelően módosulni, ezért lezuhanhat a vérnyomásunk ülés vagy állás után illetve a pulzusunk folyamatosan magas lehet. Az emésztőrendszeri idegek károsodása székrekedést okozhat de váltakozhat hasmenéssel is, különösen éjjel. Gasztroparalízis (amikor a gyomor túl lassan ürül ki) is felléphet . Ez hányingerhez, hányáshoz, puffadáshoz, étvágytalansághoz is vezethet és ingadozhat a vércukor is miatta.

Ha a nyelőcső idege károsodik, akkor a nyelés is problémás lehet. Az emésztőrendszerbeli probléma fogyáshoz is vezethet. Az idegsérülés megakadályozhatja, hogy a húgyhólyag teljesen kiürüljön. A húgyhólyagban és vesékben baktérium szaporodhat el és ez fertőzést okozhat. Elcsöppenhet a vizelet mert a személy nem érzékeli, hogy a húgyhólyag tele van vagy nem tudja szabályozni az elzáró izmokat. A szexuális reakció is megváltozhat. Hiába van jelen a vágy, a nemi szervek nem reagálnak. A férfiaknál felléphet merevedési probléma vagy nincs megfelelő magömlés. A nő nem nedvesedik vagy nem ér el orgazmust, esetleg a vágy jelei nem mutatkoznak. Amikor a verejtékmirigyek nem megfelelően működnek a test nem tudja rendesen szabályozni a hőt ezért éjjel vagy evéskor bőségesen izzadhat az egyén. Ez a fajta neuropatia a pupillára is hatással lehet, ami nem fog megfelelőképpen reagálni a fényerősségre.

Mi a proximal neuropátia?
Fájdalommal kezdődik a combban, csípőben, fenékben vagy lábakban, általában a test egyik oldalán. A lábak gyengeségéhez vezethet és a beteg segítségre szorulhat, ahhoz hogy felálljon.

Mi a focal neuropátia?
Hirtelen jelentkezik és bizonyos idegeket támad többnyire fejben, törzsben, lábakban. Okozhat kettős látást, fájdalmat a szem mögött, az arc egy része lebénulhat (Bell's palsy). Felléphet erős fájdalom a medencében vagy derékban, a comb elülső részén, fájdalom a mellkasban, gyomorban vagy oldalt, fájdalom a sípcsont külső részén vagy a lábfej belső részén. Felléphet mellkasi vagy hasi fájdalom, amit néha összetévesztenek szívinfarktussal vagy vakbélgyulladással. A focal neuropátia fájdalmas és leginkább idősebb cukorbetegeknél lép fel.

Ideg összenyomódás:
Cukorbetegeknél a neuropátián kívül ideg összenyomódás is felléphet (entrapment syndrome). Ezek közül a leggyakoribb a carpalis alagút szindróma, ami zsibbadást és bizsergést okoz a kézben, illetve izomgyengeséget vagy fájdalmat.

Megelőzhető -e a neuropátia?
A megelőzés legjobb módja a vércukorszint megfelelő karbantartása. A folyamatos magas vércukorszint neuropátiás károsodásokat okozhat. A rendszeres orvosi vizsgálatok ajánlottak, illetve ha bármiféle elváltozást észlelünk, azonnal beszéljük meg kezelőorvosunkkal.

A vitamin és ásványanyag hiányának pótlása nagyon fontos mivel elősegíthetik a neuropátia kialakulását. Sajnos sok orvos nem fektet erre elég hangsúlyt, pedig egyes ásványi anyag vagy vitamin pótlásával, a már kialakult neuropátia esetén is a fájdalmak sokszor teljesen megszűnnek.

Neuropátiás problémák esetén gyakori vitamin hiány a:
B vitaminok: B1, B3, B6, B12 (a Metformin elősegítheti a B12 vitamin hiányt)
Folsav
E vitamin
D vitamin (D vitamin hiány cukorbetegeknél nagyon gyakori)

Ásványi anyagok, aminek hiánya elősegítheti a neuropátia kialakulását:
Réz
Magnézium
Vas
Cink
Szelén


A kalcium ugyan tudomásom szerint nem befolyásolja a neuropátia kialakulását de cukorbetegek számára nagyon fontos ásványi anyag. A cékla egy két szem brazil dióval szinte az összes neuropátiát előidéző ásványi anyag hiány pótlását nagymértékben elősegítheti. A vas nagyon kényes ásványi anyag, abból az optimális értékre kell törekednünk. A vas hiány és vas többlet is problémát okoz. Cukorbetegeknél gyakran előfordul a szervezetben felhalmozódott hem vas. Ilyen esetekben különösen érdemes az állati eredetű ételeket kerülni, hiszen csak azokban van hem vas és a hem vas felszívódik akár szüksége van rá a szervezetnek, akár nincs. A növényekben lévő nem hem vasak felszívódását a szervezet jobban tudja szabályozni. Vashiány esetén a tengeri hínárok és algák fogyasztása segíthet a vas pótlásában. Nagyon sok só van a szárzellerben (angol zeller). Lehet rágcsálni vagy a levet kicsavarni és azt inni. Vesebetegek kérdezzék meg kezelőorvosukat mert a zöld félék esetleg gondot okozhatnak.

Aki nem vesebeteg, annak ajánlott sok zöldet enni, akár ehető vadon növő zöldeket is vagy annak kipréselt levét. A zöldekben nagyon sok az ásványi anyag. A zöldek segítik a vércukorszint szabályozását is így különösen érdemes azokat nagyon édes ételek mellé is fogyasztani, így az étkezés után segíthet abban, hogy ne ugorjon nagyon magasra a vércukor. Lehetőleg próbáljuk az ásványi anyagokat és vitaminokat természetes módon pótolni növényekkel, gyümölcsökkel, magvakkal. A növény szervessé teszi őket, így könnyebben felszívódik. Amennyiben tablettával pótoljuk ezeket a vitamin és ásványi anyagokat, kezelőorvosunk felügyelete alatt tegyük azt.


Budai Éva








..............oOo..............

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz