2015. december 25.

Diabéteszes retinopátia

Visszafordítható a diabéteszes retinopátia?

Fél évszázada visszafordítható volt!
 
Dr Waltner Kempner megalkotta a rizsdiétát 1939-ben. Betegeinek csak rizst, gyümölcsöt, gyümölcslevet és cukrot adott. Ezzel az étrenddel megdöbbentő eredményeket ért el vesebetegein. Nagyon súlyos vesebetegek épültek fel. Persze nem csak vesebetegek feküdtek a klinikáján. Több betege jelentette a látás javulást is de mivel betegeinek szava sosem volt elegendő, mert csak a műszereknek hitt, megvizsgálta a szemüket is. Szemfenék fényképeket (eyeground photograph) készített és a felvételek bizonyították, hogy étrendje nem csak megállította a vérzést, szivárgást, duzzanatot, amik a szem hátsó részén láthatóak a súlyos vesebetegeknél, hypertóniás (magas vérnyomásos) betegeknél, szívbetegeknél, hanem egyenesen vissza is fordította azt! Akkoriban az effajta javulások elképzelhetetlenek voltak,  mégis a felvételek ezt bizonyították. A javulás olyan nagy mértékű volt, hogy azok a betegek akik meg sem tudtak különböztetni tárgyakat, képesek voltak apróbetűs szöveget olvasni.  A vakság visszafordítása étrenddel! 

Az ábrán Dr Kempner egyik betegének szemfenék felvétele látható. A referenciában lévő videóban (1)  súlyosabb beteg felvétele is látható 0,5 percnél.




Sajnos még napjainkban is sok cukorbeteg életét nehezíti meg a retinopátia. A felnőttkori vakság első számú oka a diabéteszes retinopátia. Napjainkban még intenzív cukorbeteg kezelés mellett is a mai fejlett műszerek segítségével csupán lassítani tudják a retinopátia előrehaladását,  holott Dr Kempner már fél évszázaddal ezelőtt visszafordította a retinopátiát.

Mint láttuk Dr Kempner étrenddel fordította vissza a diabéteszes retinopátiát. Hogyan kezeli azt a mai orvostudomány? Különböző gyógyszereket fecskendeznek be a szemgolyóba.



Ha ez nem működik,  akkor lézerrel maratják a  retina felületét (pan-retinal laser photocoagulation). Tulajdonképpen a szem hátsó részét kiégetik. Ezt azért teszik mert így remélhetőleg a még ép retina nagyobb vérellátást kap.

A kérdés az, a beteg mit választana? Az étrendváltozást, ami segíthet visszafordítani a diabéteszes retinopátiáját, mindenképp óriási javulásokat elérve vagy ezeket a mai orvosi beavatkozásokat, amik vissza nem fordítják csak esetleg lelassítják a retinopátia előrehaladtát?

Kempner rizs diétája kissé szélsőséges a mai cukorbeteg számára. Ő ezt elsősorban a nagyon beteg vesebetegeinek fejlesztette ki. Abban az időben meg nem volt vese dialízis így a beteg választhatta a rizst vagy a hamarosan bekövetkezett halált. Inkább a rizs mellett döntöttek. A jó eredmény elérése érdekében a cukorbetegnek nem kell ilyen szélsőséges étrendre áttérnie. Elég ha alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrendre tér át, ami azt jelenti, hogy kerüli az állati eredetű ételeket (hús, tej és tejtermék, tojás), a zsírokat, olajokat kizárja az étrendből vagy nagyon minimálisat használ és a finomított szénhidrát helyett inkább a teljesértékű ételeket választja. Ezen az étrenden nem csak a retinopátiás panaszok javulnak, de a vércukor értékek is.


Az “arany por retinopátia” (gold dust retinopathy)
Ez egy ritka betegség. Halfogyasztás okozhatja ezt a fajta betegséget. Amikor kifogják a halat, húsa szürkés színű, és hogy mutatósabb legyen festékanyag hozzáadásával színezik őket. Lehet választani sötétebb vagy éppen világosabb rózsaszínből. Te legutóbb milyen színű lazacot ettél?
Íme az egyik  cég színlistája:



Ez a színezőanyag megkristályosodhat a szemgolyó hátsó részén, ami aztán gondhoz vezethet.

Források:
1, Dr Michael Greger - nutritionfacts.org: Can Diabetic Retinopathy Be Reversed?
2, Dr Michael Greger - nutritionfacts.org:  Artificial Coloring in Fish





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz