2016. január 31.

B12 vitamin

A B12 vitamint sem a növények, sem az állatok nem állítják elő. A B12 vitamint baktériumok termelik. A bélrendszerben rengeteg ilyen baktérium van. Különösen az olyan állatok bélrendszerében, mint a tehén, kecske, bárány. Az állatok a szöveteikben tárolják a B12 vitamint. Az ember emésztőrendszere is tartalmaz B12 vitamint előállító baktériumokat. Bár az egész emésztőrendszerben előfordulnak ezek a baktériumok, termelve a B12 vitamint, csak a bélrendszer felső szakaszában (ileum) szívódnak fel, így a bélrendszer többi részén termelt B12 a széklettel távozik a szervezetből. Az állatok széklete sok B12 vitamint tartalmaz.

Gyermekkoromra visszaemlékezve édesapám igazi állati ürülékkel trágyázta a kertet. Amikor a kertben megjelentek a friss növények, jobban esett a szelet kenyér a kert közepében ülve, és a friss gyenge hagymát, uborkát, érett paradicsomot ott ettem meg. Nem számított az sem, ha koszos lett a kezem. Ilyenkor hozzájutottam-e egy kis B12 vitaminhoz? Talán igen. A manapság boltokban vásárolt paradicsom nem csak ízre más, de tápanyagtartalmát tekintve is.

Mivel az állatok szervezetében jelen van a B12 vitamin, így amikor az egyik állat megeszi a másikat, hozzájut ehhez a vitaminhoz. Mivel a növényeket nem úgy termesztik manapság, mint szüleim, nagyszüleim idejében, ezért ha valaki hosszú távon nem fogyaszt állati terméket, érdemes B12 vitamint szedni, hogy biztosan elkerüljük az esetlegesen fellépő B12 vitaminhiányt. Minden egyéb vitaminhoz/ásványi anyaghoz hozzá tudunk jutni megfelelő mennyiségben ételből és egy kis napfényből (D vitamin), még akkor is, ha vegán étrenden élünk.


Ha B12 vitamint szedünk, elegendő 5 mikro gramm naponta. Egy egyszerű vérteszttel ellenőrizhető, hogy van-e B12 vitaminhiányunk, bár ez adhat hibásan jó eredményt. Az MMA (Methylmalonic Acid) teszt pontosabb eredményt ad. Terhes és szoptatós anyák különösen figyeljenek erre, ha vegán étrenden élnek. Ellenőrizzük. milyen B12 vitamint vásárolunk, mert a cyanocobalamin a kutatások szerint nem tűnik hatásosnak. Válasszuk inkább a methylcobalamint vagy a hydroxycobalamint.  Hozzájuthatunk B12 vitaminhoz olyan ételekből is, mint a miso, nemes élesztő, nori (amibe a szusit szoktuk tekerni), vagy olyan müzlikből, amikben hozzáadott B12 vitamin van.



B12 vitaminhiány következménye:

A B 12 vitaminhiány először a vérben észlelhető (megaloblastic anémia) bár anémia nélkül is előfordulhat. Később az idegrendszer is károsodhat. A leggyakoribb tünet a zsibbadás és bizsergés érzése. Cukorbetegek, akik neuropátiás betegséggel rendelkeznek, sokszor javulást észlelnek a B12 vitamin szedése után. Az említett problémák visszafordíthatók a B12 vitamin szedésével, de ha nagyon elhanyagoljuk, akkor visszafordíthatatlan károkat okozhat idegrendszerünkben. Mivel olyan egyszerűen, olcsón, mellékhatás nélkül tudjuk pótolni a B12 vitamint, nem érdemes azt elhanyagolni. 



Forrás:
Dr John McDougall: The starch solution; p 163-170
Dr Michael Greger: Nutritionfacts.org






.........................

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz