2016. január 12.

D vitamin

A D vitamin igazából egy hormon, amit a szervezetünk állít elő, amikor napfény éri.  Amikor a napfény a bőrünket éri, a máj és a vese segítségével D vitamint termelünk. A nyári  időszakban testünk elraktározza a többlet D vitamint és télen, amikor kevesebb napfényhez  jutunk, felhasználja  azt.  Fehérbőrű emberek testük nagy részét napoztatva, 20-30 perc  alatt kb. 10,000 international units (IU) mennyiségű D vitaminhoz jut. A napi ajánlott D vitamin 200 IU.

Téli időszakban próbáljuk pár percig napoztatni arcunkat, kezünket ha lehet. A  sötétebb bőr kevésbé képes magába szívni a napfényt, így pl. Ázsia és India népeinek  háromszor több napfényre is szükségük van, egy afrikai embernek pedig akár tízszer több  napfényre is szüksége lehet ahhoz, hogy elegendő D vitamint állítson elő a szervezete. Mint  látjuk, igazából nem vitaminból, hanem napfényből jutunk a D Vitaminhoz. Hozzáadott D vitamin előfordulhat kálcium tablettában, tejtermékben. Mégis ha tehetjük inkább arra törekedjünk,  hogy testünket rendszeresen érje napfény.  A D vitaminhiány összefüggésbe hozható szívbetegséggel, agyvérzéssel, kettestípusú  cukorbetegséggel, rákkal és multiple sclerosisszal.

Az általános ajánlás minimum 30 ng/ml volt, de az újabb kutatások azt mutatják a 20 ng/ml is megfelelő mennyiség. Ha 20 ng/ml alatt van a D vitamin szintünk, próbáljuk meg pótolni  azt. Ha lehet napfénnyel pótoljuk a hiányzó D vitamint, mert a D vitamin szedése  hozzájárulhat az LDL koleszterin szint növekedéséhez, prosztatarákhoz, hasnyálmirigy  rákhoz, gyengébb immunrendszerhez, autoimmun betegségekhez, emésztési zavarokhoz,  vesebetegséghez, vesekőhöz, időseknél könnyebb csonttöréshez. Ha mégsem tudunk  napfényhez jutni és D vitamint szedünk, a napi 200 IU mennyiség elegendő.

Forrás:
Dr John McDougall : The starch solution; p 158-163


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz