2016. február 21.

Kalcium

A kalcium ásványi anyag és mint minden ásványi anyag, ez is a talajból ered és sem növény sem állat nem állítja elő. Hogyan jutunk a földben levő kalciumhoz? A növények segítségével. A növények gyökereikkel felszívják a kalciumot, szervesítik azt és ha megesszük a növényt, akkor mi is hozzájutunk ehhez a kalciumhoz. Persze nem ez az egyetlen módja, hogy hozzájussunk ehhez az ásványi anyaghoz. Amikor egy állat, pl. tehén, megeszi a növényt, az ő szervezetébe is bekerül a kalcium. Ha mi állati eredetű terméket fogyasztunk, akkor az elfogyasztott állati termékkel a mi szervezetünkbe is bejut a kalcium. Hogyan juthatunk első forrásból a kalciumhoz? Mivel nem tudunk gyökereket ereszteni, ezért a legfőbb forrás, ha a növényeket fogyasztjuk. Az állatokat ki is hagyhatjuk.  






















A növényekben megtalálható megfelelő mennyiségű kalcium és egyéb ásványi anyag, vitamin az őket fogyasztó ember, tehén, ló, víziló elefánt stb. erős csontozatának felépítéséhez. Az embernek, épp úgy mint a tehénnek, lónak, elefántnak, vízilónak, nincs szüksége sem húsra, sem tehéntejre az erős csontozat felépítéséhez. Mindössze születésünk után van rövid ideig szükségünk anyatejre. A babának embertejre, a kis bocinak tehén tejre, a kis elefántnak elefánt tejre van szüksége. Minden faj tejének szerkezete a saját fajának utódai számára megfelelő. A legtöbb ember arra fektet hangsúlyt, hogy növelje kalcium bevitelét. Az elkerüli figyelmüket, hogy arra is oda kell figyelni, hogy a bevitt kalciumból mennyit szív fel a szervezetük. Ugyan a tejben sok a kalcium, de azt a kalciumot ki is pisiljük. Nem csak, hogy kipisiljük a tejjel elfogyasztott kalciumot, de érdekes módon minél több tejterméket fogyaszt egy ország népe, annál több csontritkulásos panasz lép fel. A Brit Orvosi Folyóiratban is közzétették, hogy az a népesség, aki a legtöbb tehéntejet, tejterméket fogyasztja, rendelkeznek a legmagasabb számú csípőtöréssel, csontritkulással. Más tudományos írás szerint a magasabb kalcium tartalmú étrend növeli a csípőtörés rizikóját világszerte.





A kalcium anyag nagyon fontos az ember számára, hiszen egy átlag felnőtt szervezete kb. 1 kiló kalciumot tartalmaz. Ennek a kalciumnak kb. 99 százaléka kalcium foszfát sóként tárolódik a csontunkban. A kalcium fontos szerepet játszik a csontozatunk felépítéseben, az idegrendszerünk szabályozásában és vér erezetünkben. Az emésztőrendszerünk, csontozatunk és vesénk szabályozza a kalcium mennyiségét testünkben. Amikor túl sok kalciumot fogyasztunk, a belünkön levő sejtek blokkolják annak felszívódását, a vese pedig megpróbálja kiüríteni a többletet. Ha a szervezetünk nem szabályozná a kalcium mennyiségét, a többlet kalcium felhalmozódása halálhoz is vezetne. Ezzel ellentétben, amikor kevesebb kalciumot fogyasztunk a bélrendszerünk megpróbál minél többet felszívni és a vese pedig megpróbálja megtartani azt. Mivel a szervezetünk ilyen rendkívüli módon képes a kalciumot szabályozni, alacsony kalcium tartalmú étrend következtében bekövetkezett kalcium hiány embereknél ismeretlen. Kalciumhiány miatt bekövetkezett betegség ismeretlen az emberi fajnál természetes étrenden.


Afrikai Bantu asszonyok:


Az Afrikában élő bantu nép asszonyai nem fogyasztanak tejterméket. Zöldségek fogyasztásával kb. 250-400 milligrammnyi kalciumot fogyasztanak naponta. Mindössze negyedét-harmadát az USA-beli ajánlásoknak (1.000-1.300 milligramm naponta) a nők számára. Egy átlag bantu nő 10 gyermeket szül és mindegyiket kb. 10 hónapig szoptatja. Sem tejet nem iszik, sem kalciumtablettát nem szed. A sok szülés és szoptatási időszak ellenére alacsony kalcium bevitel mellett is a csontritkulás ismeretlen betegség számukra. A kalcium fontos ásványi anyag, de az is fontos, hogy milyen mennyiségben és milyen formában jutunk hozzá. A kalcium tabletta akadályozza a vas felszívódását és elősegítheti a székrekedést. A kalcium tabletta ugyan növeli a csontok sűrűségét, de a csonttöréseket nem csökkenti, sőt talán meg is növeli a csonttörések esélyét és a szívinfarktus rizikóját. A 12.000 résztvevő emberek megfigyelése arra utal, hogy a kalcium tabletták 30 százalékkal növelik a szívinfarktus veszélyét és valamelyest növelik az agyvérzés veszélyét is, illetve a halálozást. 1000 ember kalcium tablettával való kezelése 5 éven át plusz 14 miokardinális infarktust, 10 agyvérzést, 13 halált jelentene.



.................

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz