2016. február 21.

Olajok, zsírok

Olívaolajat sem!














Mielőtt belemennénk az olívaolaj témába, foglaljuk össze pár szóban a zsírokról tudottakat.

A zsírokat zsírsavak alkotják. A telített zsírsavak és a telítetlen zsírsavak. Megkülönböztetünk egyszeresen telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavakat. 











képen telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsav látható. A szénatom minden szomszédjának ad egy elektront, hogy létrejöjjön a kötés. Amennyiben elveszünk két hidrogén atomot (második sor), a szabad elektronokat a szomszédos két szénatom felhasználja egy újabb kötésre. Ha ez egyszer fordul elő a láncolaton, akkor a zsírsav egyszeresen telítetlen, ha többször, akkor többszörösen telítetlen. Ahol hiányzik a hidrogén, ott egy kicsit meghajlik a zsírsav.

Itt láthatjuk a képen, hogy a láncolat meghajlik.

Általában arról a zsírsavról ismerjük a zsírokat, amiből a legtöbb van bennük. Az olívaolajra azt mondjuk többszörösen telítetlen zsír. Van benne telített zsír is de mivel telítetlen zsírból több van benne, ezért így emlegetjük az olívaolajat.

Nézzük, miben milyen zsírsavból van több (a transzzsírról lejjebb lesz szó):


A transz zsír, más néven hidrogénezett zsír.
A napi ajánlott transz zsír nulla. Rettenetesen káros az egészségre. A hidrogénezett zsír az, amihez mesterségesen adják hozzá a hiányzó hidrogént. Ilyenkor az állaga keményebb lesz. A telített zsírok általában szobahőmérsékleten szilárdak, míg pl. az olaj folyékony.

Arra törekedjünk, hogy kalóriánk kb. 10 százaléka származzon zsírból ne 30 százaléka. A bevitt zsiradék is lehetőleg teljes értékű növényből származzon, pl. pár szem dió, avokádó stb. Azt se felejtsük el, hogy a gyümölcsök, zöldségek is tartalmaznak zsírt. Amikor elfogyasztunk egy szem diót, akkor a dióban egyéb anyagok is vannak, amelyek segítik megfelelően hasznosítani a benne levő zsiradékot. Épp úgy, mint mikor elfogyasztunk egy gyümölcsöt, a benne levő rost lelassítja a cukor felszívódását. A mesterségesen kivont, tömény olaj nem természetes és nem egészséges. A magas zsírtartalmú ételtől sűrű, zsíros lesz a vérünk, vörösvértesteink összeragadnak.

Ilyen a vérünk rizs és bab evés után, illetve a zsírok, olajok fogyasztása után. Milyen vért szeretnénk az ereinkben?


















Attól függően mit eszel, a vérlemezkék folyhatnak szabadon, vagy egy zsíros étel fogyasztása után összetapadva, mint a képen látható.







Nézzük kicsit részletesebben az “egészséges zsírként” köztudatban forgó kókuszzsírt és olívaolajat.


Kókuszzsír:


A kókuszzsír azért érdekes, mert ugyan növényből van, mégis nagyon magas a telített zsír tartalma. A telített zsír az állati eredetű zsírokra jellemző. A telített zsírok növelik az LDL (rossz koleszterinként emlegetett) koleszterin szintet.
A cukorbetegek számára sem előnyös a kókuszzsír. Mint tudjuk a zsírok, leginkább a telített zsírok, inzulin rezisztenciát idéznek elő és mivel a kókuszzsírban sok a telített zsír, ezért fogyasztásának elkerülése nem csak szívbetegeknek, de cukorbetegeknek is ajánlott.


Olívaolaj


De az Olívaolaj egészséges! Tanulmányok bizonyítják, hogy növeli a jó koleszterint és csökkenti a rossz koleszterint! Az olívaolaj, szívbarát! Az csak egészséges lehet!
Sajnos az angiogramm mást mutat. Egy 1 éves tanulmány során vettek egy csoport embert. Egyik fele telített zsírt kapott, másik fele egyszeresen telítetlen zsírt (mint az olívaolaj). Az év végén a felvételeken jól látható volt, hogy az egyszeresen telítetlen zsírok épp úgy eltömítették az artériákat, mint a telített zsírok. Végeztek még majmokon és egereken is ilyen kísérleteket, és mindig az volt az eredmény, hogy az olívaolaj is kiváló érdugító.

Az olívaolaj épp úgy aktiválja a Clotting Factor 7-et mint a vaj. (Clotting Factor 7: egy fehérje, ami a vér alvadását, vérrögképzödését okozza)

Az az étel jó, ami nem csak kalóriát tartalmaz, de vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, antioxidánsokat és egyéb, a szervezet számára szükséges dolgokat is.
Az olyan ételek, amelyek üres kalóriát tartalmaznak, csak arra jók, hogy hízlaljanak és betegségeket idézzenek elő. Ilyen pl. az asztali cukor. Hasonlítsuk össze a cukrot az olívaolajjal! Azt mindenki tudja, hogy a cukor nem egészséges, de mi van az olívaolajjal? Ne elfogultságból beszéljünk, hanem vessünk egy pillantást az adatokra!
               


Vegyünk mindegyikből egy evőkanállal:



Ne egyél cukrot mert hízlal! - szokták mondani. Hát akkor én azt mondom ne egyél olívaolajat sem mert hízlal! Egy kanál cukor 50 kalóriát tartalmaz, míg egy kanál olívaolaj 120 kalóriát! Melyiket könnyebb lefutni? Az 50 kalóriát vagy a 120 kalóriát? Ráadásul a cukrot az izmunk gyorsan felhasználja futáskor de mit tud tenni az olívaolajjal? Ha futás helyett TV-t nézünk, az sem oldja meg a gondunkat.

Fogyókúrázók! Ínycsiklandozó ez a jégkrém?

A fogyókúrázó kerüli a jégkrémet mert hízlal, helyette eszik egy nagy salátát leöntve olívaolajjal. Pedig ha tudná, hogy 2 evőkanál olívaolajban több kalória van mint egy fél pohár jégkrémben, ami a képen látható!
Mi a helyzet az esszenciális aminosavakkal? Sem a cukor, sem az olívaolaj nem tartalmaz a szervezet számára szükséges esszenciális aminosavakat.
Nézzük a glükózt, ami táplálja agyunkat, izmainkat. A cukorban van 12 g szénhidrát, az olívaolajban semmi.
És a rostok, amelyek tisztítják a beleinket, felszívják a káros anyagokat? Sem a cukor, sem az olívaolaj nem tartalmaz rostokat.
Van-e zsír ezekben az ételekben? A cukorban nincs. Egy evőkanál olívaolajban 14 gr. van.
Mint korábban láttuk, az Omega 3 zsírsav többszörösen telítetlen, az olívaolaj pedig egyszeresen telítetlen zsír. De arról is volt szó, hogy ezek a nevek csak arra utalnak miből van több bennük. Ugyan az olívaolajat egyszeresen telítetlen zsírként emlegetjük, de tartalmaz némi többszörösen telítetlen Omega 3 zsírsavat is. A cukorban nincs Omega 3, az olívaolajban pedig egy nagyon pindurka 0.1 g. A szívinfarktus bejegyzésemben olvashatunk arról, miért kell a 4:1 Omega 6: Omega 3 arányra törekednünk és miért okozhat szívinfarktust az ettől nagyban eltérő arány, azaz a túl sok Omega 6. Az Olívaolaj Omega 6, és Omega 3 aránya nagyban eltér a 4:1 aránytól. A benne levő Omega 6, és 3 aránya 14:1. Ebből is látszik, hogy nagyon nem szívbarát az Olívaolaj.
És a telített zsír, amit jó ha 7 % alatt tartunk? A cukorban nincs, viszont az olívaolaj 1.8 g telített zsírt tartalmaz. Zsírjának 14 százaléka telített zsír. Kétszer több mint amit mi szeretnénk.

Milyen vitaminokat tartalmaznak ezek az ételek? A cukor semmilyet, az olívaolaj egy kis E vitamint.  Ahhoz, hogy elegendő Omega 3 zsírsavhoz jussunk, meg kellene innunk több mint 2 dl olívaolajat. Ezzel nem csak a szükséges Omega 3 zsírsavhoz jutnánk de 1900 kalóriához, és 42 g telített zsírhoz is. Tudtuk-e, hogy két evőkanál olívaolajban háromszor több telített zsír van mint 11 dkg csirkében! Két evőkanál olívaolajban épp annyi telített zsír van, mint 11 dkg sovány marhahúsban! A környezetemet látva, fogadni mernék, hogy amikor olívaolajat öntesz a salátára, többet öntesz rá mint két evőkanálnyit. Az egészséges salátából könnyen varázsolhatunk egészségtelen salátát, egy kis olívaolaj öntettel.

54 elhízott mediterrán nőt vizsgáltak meg, akik magas zsírtartalmú étrenden éltek. A bevitt zsír 55%-a olívaolaj volt. Szövettani vizsgálattal (biopsy) kimutatták, hogy zsírpárnájuk 55 százaléka is olívaolaj volt. Szervezetünk a zsírt szinte úgy ahogy van tudja is a zsírpárnáinkba küldeni. Sok igazság van abban a mondásban, hogy a zsír, amit megeszel, az a zsír, amit viselsz.

Disznózsír vagy olívaolaj? Kalória szempontjából teljesen mindegy. Minden zsír grammonként 9 kalóriát tartalmaz. Egy evőkanál olívaolaj 13,5 g zsírt jelent, azaz 120 kalóriát. Két közepes barack, vagy egy nagyobb banán is 120 kalóriát tartalmaz. Csakhogy a két baracktól vagy egy nagy banántól jobban jóllakunk mint az egy evőkanál olívaolajtól, ráadásul a barackban is és a banánban is van sok rost, vitamin, esszenciális aminosav, antioxidáns stb.

A többlet telített zsír, származzon az disznózsírból vagy olívaolajból, merevvé teszi az artériát. Az artéria kevésbé tud reagálni a nitrit-oxidra (lásd szívinfarktus bejegyzésem). Ez nagyon előnytelen, hiszen egy tempósabb sétánál, lépcsőzésnél is már kitágul az artériánk, hogy megnövelje a vér, és a benne levő oxigén áthaladását.

A sok zsír hozzásegít az elhízáshoz, pattanásos bőrhöz, epekőhöz, szívbetegséghez (az olívaolaj NEM szívbarát), elősegíti a rákos tumor növekedését (különösen a növényi olajok).
A jó egészség érdekében törekedjünk az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrendre.

Ehhez a bejegyzéshez többek között a következő orvosok előadásait használtam fel:
Dr. Jeff Novick
Dr. Michael Klaper
Dr. Caldwell Esselstyn
Dr. John McDougall
Dr. Michael Greger



..................

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz