2016. február 21.

Sajt

A sajt a mindenem!

Ha azt mondom „sajt”, össze is fut a nyál a szádban és felcsillan a szemed? Elképzeled a pizza tetejére olvasztott sajtot? Sajt! Úgy érzed ezt az egyet soha nem tudnád feladni? Még akkor sem, ha jól tudod a sajt kalóriájának kb. 70 százaléka zsír. Ráadásul a sajt tele van koleszterinnel. Ne legyen bűntudatod. Annak oka van, ha nem tudsz róla lemondani. A tejben morfium van. A morfium egy opiát anyag és függőséget okoz. Morfium, kodein és egyéb opiát anyagok a tehén májában termelődik és a tejbe is bekerül. A tehéntej egy kazein (casein) nevű fehérjét is tartalmaz. Az emésztés során, ahogy a kazein lebontódik, különböző opiát anyagok szabadulnak fel (cosomorphinok). Egy pohár tejben kb. 6 gramm kazein van. A sovány tejben kicsit több, és a sajtban koncentráltan van jelen ez a fehérje. Egy szelet sajtban (30g) kb. 5g kazein van. (Oldalamon részletesen olvashatsz az aminosavakról a „fehérje” bejegyzés alatt. Ott részletesen írok arról, hogy a fehérjék aminosavak láncolata és a hosszú aminosav-láncolat az emésztés során addig bontódik szét egyre rövidebb szakaszra, míg nem individuális aminosavakat kapunk.) A kazein egy rövid szakaszának, ami csak 5 aminosavból áll, fájdalomcsillapító ereje megegyezik a morfium fájdalomcsillapító erejének egy tizedével.


Mint a heroin vagy bármelyik egyéb drog, a cosomorfiumok is lelassítják a bél működését, így akik rendszeresen tejterméket fogyasztanak, székrekedéssel számolhatnak. A tehéntejben nagyon sok a kazein fehérje és kevés a savó. Az emberi tej ennek az ellenkezője. Kevés kazeint és sok savót tartalmaz. A kazein adja a tehéntej különleges fehér színét. Amikor szoptatós anyák tejet vagy egyéb tejterméket fogyasztanak, a tej fehérje bekerül az anya szervezetébe, az anyatejbe és a szoptatás során a baba szervezetébe. Az anyatejen keresztül elegendő tehéntejfehérje tud a baba szervezetébe kerülni, ahhoz, hogy irritálja a baba gyomrát kólikát (colic) okozva. Arról, hogy a tehéntej hogyan okozhat egyes típusú cukorbetegséget, oldalamon a „tehéntej és az 1-es típusú cukorbetegség” bejegyzés alatt olvashatsz. Az emberi tej nem csak kevesebb kazeint tartalmaz, de szerkezete is nemiképp különbözik a tehéntejben levő kazeintól.

Előfordulhat, hogy az opiát anyagok az anyatejből a véráramon át az anya agyába jut. Egyes anyák anyateje több kazeint tartalmaz és az ebből eredő nagyobb mennyiségű opiát anyagok, amik a saját anyatejéből kerülnek ki, jutottak az agyhoz. Mivel a tehéntejben több kazein van mint az emberi tejben és ráadásul a sajtban koncentrálódik is ez a mennyiség, ezért a sajtban több kazein van, mint akár az emberi, akár a tehén tejben. Nem csak sok kazein van a sajtban, de egyéb drogszerű anyagok is: PEA (amfetamin szerű anyag),phenylethylamine.

Egy szó mint száz, ha úgy érzed a sajt olyan mint a drog, kívánod és nehéz róla leszokni, van némi igazság a dologban. Ugyan elvonási tüneteket nem okoz a sajt elhagyása, de a benne levő opiát szerű anyagok elegendők ahhoz, hogy kívánjuk és rendszeresen a tányérunkra varázsoljuk valamilyen formában.


.................

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz