2016. február 14.

Szívinfarktus


Szöveg a képen: "Néhány ember azt gondolja hogy a növényi alapú teljes értékű táplálkozás" extrém. Fél millió embernek évente nyitják fel a mellkasát és varrnak be a lábukból kivett vénát a szívkoszorú érbe. (artériába) Néhányan ezt hívják extrémnek. 

Az USA-beli halálozások 30 százaléka a szívinfarktus miatt következik be, míg a távoli Kína vagy Afrika egyes részein a halálozások csak 1 százaléka történik szívinfarktus miatt.

Minek tudható az 1 % és a 30 % közötti különbség? Az USA-ban miért a szívinfarktus a halálozások első számú oka és egyéb területeken alig fordul elő? Valószínű van némi szerepe annak, milyen ételekkel terítjük meg asztalunkat.

A szívinfarktus rizikó faktorai:

●    magas vérnyomás
●    magas koleszterin szint
●    magas triglicerid szint
●    cukorbetegség
●    túlsúly
●    stressz



Szívinfarktus kialakulása:


1) Egészséges artériák

2)  Sérülések
Az endofílium megsérül a koleszterin, dohányzás stb. következtében.

3) Gyulladás
A sérülés helyén gyulladás lép fel, hiszen a szervezet fehér vérsejtjei dolgoznak.

4) Oxidált koleszterin felhalmozódik
Alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrenden nem sok koleszterin tud felhalmozódni.

5) Vérrög képződik

6) Szívsérülés 

7) Halál



Sérülés:
Hogyan állíthatjuk meg a szívinfarktus kialakulását a 2. pontnál, a sérülésnél?
A dohányzás, magas zsírtartalmú ételek roncsolják az artériákat. Próbáljunk meg nem bevinni szervezetünkbe olyan anyagot, ami folyamatosan bombázza a vérér falát.

Hogyan lehet egészséges, erős endothélium a vérfalunkon, ami nem sérül könnyedén?



Az ábrán láthatjuk, hogy az ér rétegekből tevődik össze. A belső réteg az endothelium, és az egyik réteg egy izomréteg (smooth muscle), ami felelős az ér kitágulásáért, összehúzódásáért.

Az endothelium nitric-oxidot (NO)  (endothelium-derived relaxing factor) használ, hogy jelezzen az őt körülvevő izomnak, hogy lazuljon el. Ilyenkor az ér kitágul és megnő a véráramlat. Lépcsőzéskor kitágul az erünk, csökkentve a vérnyomásunkat. Az ér tágulása megnöveli az átáramló vér mennyiségét, így az átáramló oxigén és tápanyag mennyiségét is. Ez erősíti az endotheliumot,  jobban ellenáll a sérüléseknek, csökkentve a szívinfarktus A NO segít a gyulladás ellen is, és mint láttuk, a gyulladás is hozzájárul a szívinfarktushoz.

NO-hoz hozzájuthatunk:
1, zöld levelekből (spenót vagy egyéb zöld)
2, rágás során
3, arginine felhasználásával

Az argenine anyagból egy enzim (Nitric Oxide Syntase) NO-ot állít elő. Az ADMA (Asymmetric Dymethil Arginine) megakadályozza ezt a folyamatot, ezért a szervezetünk próbál megszabadulni az ADMA-tól. Ezt két módon teszi:
1, vizelettel üríti ki a szervezetből. Amennyiben vesénk nem megfelelően működik, szervezetünk nehezebben tudja kiszűrni a káros ADMA-t.
2, A DDAH (Dimethyl Arginine) segítségével lebontjuk. Amennyiben a DDAH sérült, nem tud megfelelő mennyiségű ADMA-t lebontani.A DDAH sérülését okozza a túlsúly, magas koleszterin, inzulin rezisztencia, magas vérnyomás, magas homosysteine szint, magas tryglicerid, dohányzás.



Tehát, a NO hozzásegít :
1, az egészséges endotheliumhoz
2, az izom ellazulásához
3, a gyulladás megakadályozásához

Elkerülhetetlen, hogy egyes endothelial sejtek ne sérüljenek meg. Ilyenkor a szervezetünk kicseréli ezeket a sérült endothelial sejteket az endothelial progenitor sejtek segítségével.
A túlsúlyos, cukorbeteg, dohányzó vagy nem aktív személyek szervezetében kevesebb progenitor sejt van, így nehezebben tudja a szervezet regenerálni a sérüléseket. A zöld levelek fogyasztása növeli az endothelial progenitor sejtek számát.
Az egészséges endotheluim érdekében együnk sok zöldet és kerüljük az olajat és egyéb tömény zsiradékot, halat, húst, tejet, koffeint, asztali cukrot.



Gyulladás:
Hogyan tudjuk megakadályozni ezt a folyamatot a 3. pontnál, a gyulladásnál? Itt az omega zsírsavakat érdemes megemlíteni. Egy enzim az omega 3 zsírsavból EPA-t termel és az EPA egy részéből DHA lesz. Az EPA es DHA nagyon jó hatással van szervezetünkre, mert megakadályozza a gyulladást. Jó omega 3 zsírsavforrás a lenmag.
Ezzel szemben az omega 6 zsírsavból szervezetünk AA-t termel. Az AA gyulladást idéz elő.


   
Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ne fogyasszunk túl sok omega 6 zsírsavat. Próbáljuk meg az omega 3 és omega 6 zsírsavat kb 1:4 arányban fogyasztani. A túl sok omega 6 zsírsav a szívinfarktushoz vezető útra terelhet minket. Időnként az orvos aszpirint írt fel, hogy segítsen megakadályozni a gyulladást.


Koleszterin:
A koleszterint nem kell tápanyaggal bevinni szervezetünkbe, ugyanis testünk a szervezet számára szükséges koleszterint megtermeli. A nyugati embereknél nem meglepő a 210 mg koleszterinszint, ami 50 százalékkal növeli meg a szívinfarktus vagy agyvérzés következtében bekövetkezett korai halál esélyét. A 180 koleszterinszint alatti embereknél alig fordul elő szívinfarktus, de ha szeretnénk teljesen kizárni a szívinfarktus esélyét, akkor törekedjünk a 150 mg/dl alatti koleszterin szintre.  Amennyiben magas a koleszterin szintünk, egy bizonyos ponton túl nem emelkedik tovább. A rost csökkenti a koleszterint, a kávé és a dohányzás pedig növeli azt.

Étrendváltásnál figyeljünk koleszterin szintünkre és gyógyszerünkre, mert koleszterin szintünk nagymértékben csökkenhet és a gyógyszert csökkenteni kell. Dr. John McDougall a következőt tapasztalja betegein: Ha a kezdeti koleszterinszint 220 mg/dl (5.79 IU), általában 30 mg/dl (1.1 IU) koleszterinszint csökkenés várható 2 héten belül. . Amennyiben a kiinduló koleszterin magasabb, ez esetben akár nagyobb koleszterinszint csökkenés is bekövetkezhet.

Koleszterin néhány ételben:



Megfigyelhetjük, hogy a növényekben nincs koleszterin, csak az állati eredetű ételekben. Ha valakinek már egyébként is magas a koleszterin szintje és szeretné azt csökkenteni, érdemes megfontolni, hogy étellel bevisz-e még több koleszterint a már amúgy is magas koleszterin szintjére.

Apoliproprotein A-1 (ApoA-1):
Az ApoA-1 a HDL-ben előforduló fehérje. Amennyiben az ApoA-1 roncsolódik, a HDL inkább ellenünk lesz, gyulladást elősegítve. Jó-e a sok HDL? Ha sok HDL van a szervezetünkben, aminek az ApoA-1 fehérjéje roncsolódott, akkor ez a magas HDL szint nagyon elánytelen. Inkabb legyen kevesebb, de egészséges HDL a szervezetünkben.
A  Tarahumara indiánok HDL szintje 25, meg sem ismerik a szívinfarktust. 


Homocysteine:
Érdemes ügyelnünk a homocysteine szintünkre, ami jó, ha 10 Umol/l alatt van. A homocysteine pusztítja az agysejteket, összefüggésben van az Alzheimer kórral, vetéléssel, szívbetegséggel, agyvérzéssel, hallássérüléssel, vérrögképződéssel.
A homocysteine egy természetes mellékterméke az aminosav lebontásának. Mint tudjuk, a fehérje aminosavak láncolata. Minél több fehérjét eszünk, annál több aminosav bontódik le, így annál több homocystine termelődik. Ezért fontoljuk meg az alacsony fehérjetartalmú, növényi étrendet.

Mindenki fogyaszt fehérjét, így mindenki szervezetében termelődik homocystine több, vagy kevesebb, attól függően, mennyi fehérjét fogyasztunk. Mivel a homocystine nagyon káros, a szervezet 3 módon próbál tőle megszabadulni:

1, B6
2, Colin
3, Folate - B12

Ha B12 vitaminhiányban szenvedünk, akkor kevésbé tudunk megszabadulni a káros homocystine anyagtól, ezért ha el akarjuk kerülni a szívinfarktus kialakulásának veszélyét, ügyeljünk a megfelelő B12 vitamin szintre.


Endotoximia:
Önkéntesek vérereit megvizsgálva kimutatták, hogy 2 órával egy zsíros étkezés (kolbász+sült krumpli) elfogyasztása után az erek merev, gyulladásos állapotba kerültek. Ez az állapot fennállt néhány órán keresztül. Mindez az endotoximia következménye volt.

Mi az endotoximia? 
A vért bakteriális mérgező anyagok (endotoxinok) lepik el. Ezek a baktériumok az állati eredetű ételekből jutnak a szervezetünkbe. A bélen keresztül felszívódnak és a vérrendszerünkbe jutnak. Ezeket a baktériumokat nem tudjuk elpusztítani sem úgy, hogy megfőzzük a húst, sem a gyomorsav, sem a hasnyálmirigy enzimjei nem tudják elpusztítani. Az étrendünkben levő zsír pedig elősegíti e baktériumok felszívódását a szervezetünkbe. Tehát a magas zsírtartalom nem okozója az endotoximianak, csak elősegíti azt. Amikor valaki naponta többször eszik állati eredetű ételeket (vele együtt az endotoxin baktériumokat), akkor artériái állandóan gyulladásos, merev állapotban lesznek. A magas zsírtartalmú étrend egyébként sem előnyös. Ráadásul a koleszterin szintet is növelik. A koleszterin szintet a telített zsírok jobban növelik, mint (pl.az olívaolaj) amiben nem túl sok telített zsír van.

Amikor pedig hevítjük a zsiradékot és azt fogyasztjuk, ilyenkor minden egyes alkalommal oxidált koleszterint juttatunk a szervezetünkbe. Egyébként a koleszterin az endofilialis sejtek (endofilium) alatt is oxidálódhatnak. Ehhez az endofilialis sejtek adnak oxigént. Az oxidáció szabad gyököket eredményezhet, ami elkezdhet egy láncreakciót és ez a sejtek roncsolódásához, pusztulásához vezethet. Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidációt a szervezetünkben. Sok antioxidáns van a gyümölcsökben, zöldségékben, zöld levelekben.

Ha plakkok vannak az ereinkben, akkor a zsiradékok és állati eredetű ételek fogyasztása olaj a tűzre, ezzel szemben az alacsony zsírtartalmú növényi eredetű ételek megállítják a további plakkok képződését, sőt sok esetben ki is tisztul az ér. Ezen az étrenden szervezetünkben kevesebb koleszterin van és az a kevés koleszterin sem fog oly könnyen oxidálódni, mert a növényekben levő sok antioxidáns megakadályozza az oxidációt.



A képen egy olyan ér látható, ami kizárólag az étrend hatására tisztult ki. (Dr. Caldwell Esselstyn betege) Aki tud angolul, olvasson utána Dr. Dean Ornish és Dr. Caldwell Esselstyn munkájának. Ha csak lehet nem szikét, hanem étrendet alkalmaznak a betegen.


TMAO (Trimethylamine-N-Oxide):
A TMAO egy káros anyag, ami hozzásegít a szívinfarktushoz. Ez az anyag a vegánok szervezetében nem található meg, mivel húsfogyasztás útján jut szervezetünkbe. A húsban lévő lecithin és carnitine egy bizonyos baktérium segítségével átalakul TMAO-vá. Ez a baktérium a vegánok bélrendszerében nem található meg. Ez a baktérium azok szervezetében fordul elő, akik rendszeresen húst fogyasztanak. A kevesebb TMAO érdekében kerüljük az állati eredetű ételeket!

A szívinfarktus 100%-ban elkerülhető! Étkezzünk egészségesen és mozogjunk rendszeresen!

“The truth is that cardiovascular disease needn’t ever exist. It’s absolutely a toothless paper tiger. But if it does exist, it needn’t ever progress, as long as you are willing to change completely to an oil-free plant-based diet” ~ Dr. Caldwell Esselstyn

Fordítása:
"Az igazság az, hogy a szívbetegségnek egyáltalán nem kéne léteznie. Ez egy teljesen fogatlan papírtigris. De még ha létezik is, nem kéne rosszabbodnia, amennyiben hajlandó átváltani egy teljesen olaj és zsírmentes, növényi alapú étrendre."


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz