2016. január 31.

Szénhidrát

A szénhidrát 3 fő típusa:
● cukor
● cellulóz (rost)
● keményítő (burgonya)

Ezek mindegyike a következő elemekből tevődik össze:
szén (C), hidrogén (H), oxigén (O).
(Oldalamon a fehérje bejegyzés alatt olvashatjuk, hogy a fehérje tartalmaz nitrogént (N) is. A
többlet fehérje a benne lévő nitrogén miatt válik veszélyessé. A szénhidrát és a zsír nem tartalmaz nitrogént.)


Nézzük a cukrot, cellulózt, keményítőt kicsit részletesebben!


Cukrok:
Szukróz: a cukor, amit sütéskor használunk
Fruktóz: amitől a gyümölcs édes
Laktóz: a tejben lévő cukor
Glükóz: ami összekapcsolódva cellulózt és keményítőt alkot

A cukor gyorsan, nagy fokú energiával látja el a szervezetünket. Szervezetünk számára a legegyszerűbb energiaforrás a cukor. A vörösvértestünk csak a cukrot fogadja el energiaforrásként. Cukor nélkül nem lenne vörösvértestünk és vörösvértestek nélkül mi sem léteznénk.

Cellulóz:

A glükóz láncolatot alkotva összekapcsolódik és ez a láncolat a cellulóz. Emésztés során nem tudjuk lebontani a cellulózt, mert a glükóz közti kötést az emésztőenzimeink nem tudják szétbontani. A cellulóz egy emészthetetlen szénhidrát. Energiát ugyan nem nyerünk belőle, de nagyon sok fontos szerepe van szervezetünk számára. Azt hiszem az mindenki számára világos, hogy az étkezési rostok több szempontból is nagyon fontosak.

Keményítők:

Mint a cellulóz a keményítő is glükózok összekapcsolt láncolatából áll, de ezt a láncolatot szét tudjuk bontani emésztőenzimeinkkel. A szabadon álló, nem összekapcsolt glükózt, pedig a szervezetünk nagy örömmel használja fel. A keményítő tartalmú ételek ellátnak minket folyamatos energiával és nagyon laktatóak is.

Keményítő tartalmú ételek:
Gabonák:
árpa, hajdina, kukorica, köles, zab, rizs, rozs, sorgum, búza, vadrizs
Hüvelyesek:
bab, lencse, borsó
Zöldségek:
sárgarépa, articsóka, paszternák, burgonya, édesburgonya, sütőtök, jamgyökér stb.

Egyes nemzetek fő kalóriaforrása:
A hosszú életű, egészséges népek keményítő tartalmú ételeken éltek. Az óriási területű Ázsia nagy részén a fő kalóriaforrás a rizs volt. Egyes területeken édesburgonya és rizs. A Japánban lévő Okinawa népe főként édesburgonyán élt. A Dél-Amerikában élő inkák főként burgonyán éltek. A harcok előtt quinoára váltották a
burgonyát. A Közép-Amerikában lévő maják és aztékok a kukorica emberei voltak. Az ősi egyiptomiak a búzából nyertek legtöbb kalóriájukat. A Közel-Kelet embereit a kenyérkosár embereiként emlegettük.
A történelem során a Föld népességének a következő ételek voltak a fő kalóriaforrásai: árpa, kukorica, köles, burgonya, rizs, búza. Az elmúlt 13 000 évben a keményítő volt az egészséges, sikeres, nagy népességű nemzetek fő energiaforrása. Régebbre is visszamehetünk időben. 23 000 évvel ezelőtti időkben is fogyasztották ezeket az ételeket: búza, árpa, makk, mandula, pisztácia, füge, szőlő, bogyók. Európa több országaiban találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy 30 000 évre visszamenőleg is fogyasztottak vad növényeket, gabonákat. A neander-völgyi emberek fogazatán is találtak keményítő tartalmú gabonák maradványait.

Néhány ország, amelynek étele a köztudatban is ismert:
Peru: burgonya
Japán, Kína, Korea, Tájföld, Indonézia, Fülöp-szigetek: rizs
Mexikó: kukorica, bab, tök
Pápua Új-Guinea: édesburgonya

A keményítő tartalmú ételek laktatóak, hosszú távon ellátnak energiával, sokáig tárolható,
viszonylag könnyű hozzájutni. Természetes, hogy az emberiség felhasználta ezt a kiváló
energiaforrást. Javasolt beiktatni a keményítő tartalmú ételeket étrendünkbe, ha nem akarunk
félóránként a konyhában forgolódni és ideális testsúlyra, egészségre vágyunk.




...................

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz