2016. március 13.

Női bajok- PMS

Premenstruációs szindróma (PMS)
Menstruáció előtti tünetegyüttes

Egyes fiatal nők a menstruációjuk előtt egy héttel nagyon kívánósak és a tábla csoki könnyen lecsusszan. Ilyenkor a lelkifurdaláson túl érdemes az ösztrogén (női nemi hormon) szintre is figyelnünk. Nyugodtan kinevezhetjük a nagy ösztrogén ingadozást bűnbaknak. Különösen a változó kor előtt álló nők szervezetében magasabb az ösztrogén hormon.

Ha havonta a menstruáció előtti héten kívánós vagy, akkor ennek az az oka, hogy az ösztrogén szinted hirtelen lezuhant. Ez a nagy hirtelen történő ösztrogén csökkenés váltja ki a kívánósságot.
A vérzést követő hétben a tested elkezd extra ösztrogént termelni, hogy előkészítsen az esetleges terhességre. A méhed belső felületen egy új réteg képződik, így várva a kis jövevényt. Hiába az előkészület, kiderül, hogy ebben a hónapban nem lettél terhes, ezért a következő menzesz előtti héten az ösztrogén szint vissza lecsökken. A méhen belüli új réteg pedig távozik a menstruációkor a vérrel.

Az a baj, hogy a menstruáció előtti hétben az ösztrogén szint lezuhan és ez a szintbeli változás különböző tünetekkel járhat:
●    Puffadás
●    Jaj a családnak! Anya megint veszekszik!
●    Átmész pom-pomba. Kerek, szögletes, lyukas, mogyorós? Mindegy, csak csoki legyen!

Mivel a sok csoki nem tesz jót az alakodnak, a veszekedés pedig a családi életnek, ezért érdemes az ösztrogén hormonunkat kezelés alá venni. Arra kell törekednünk, hogy elkerüljük a nagy ösztrogén szintbeli ingadozást. Ezt úgy tudjuk elérni, ha ösztrogén szintünk soha nem szökik túl magasra. Minél magasabbról zuhan le az ösztrogén szintünk, annál nagyobbak lehetnek a kiváltó tünetek.

Hogyan tudjuk lecsökkenteni ösztrogén szintünket?
Megfigyelések szerint, azoknak a nőknek sokkal alacsonyabb az ösztrogén szintjük, akik alacsony zsírtartalmú étrenden élnek. Ezt mi is képesek vagyunk elérni. Amennyiben étrendünk eddig magas zsírtartalmú volt, csökkentsük le a bevitt zsír mennyiségét. (A hozzáadott zsírok, a sajt, zsíros hús stb. lehet a kezdet.)
Az ösztrogén nem csak a kedvünkre van hatással de összefüggésbe hozható a rákkal is. Talán nem véletlen, hogy az alacsony zsírtartalmú, nagyrészt rizsen, zöldségen élő japán nők között nem igen fordul elő mellrák. Az alacsony ösztrogén szintükkel kevesebb esélyük van a rákos betegségek kialakulására.

Tehát első lépésként kerüljük a zsírt és zsíros ételeket, mivel a zsír növeli az ösztrogén szintet.
Második lépésként növeljük a bevitt rost mennyiségét! A rost csökkenti az ösztrogén szintet.
A májunk kiszűri a káros anyagokat a nap minden percében. Folyamatosan tisztítja szervezetünket. Ugyanakkor a többlet ösztrogént is kiszűri, az epevezetéken át a vékonybélbe küldi, ahol a rost felszívja ezt az ösztrogént és a rosttal együtt távozik szervezetünkből. Ezért nagyon fontos a megfelelő rost bevitele. (Rost a növényekben van.) Ha nincs elegendő rost, azaz nincs ami felszívja a kiküldött ösztrogént, akkor az visszaszívódik a bélrendszeren keresztül a vérrendszerbe kerülve, növelve az ösztrogén szintünket. A zsírmennyiséget felére csökkentve akár 20 százalékkal is  csökkenthetjük az ösztrogén szintet.


Menstruációs fájdalmak:

Itt egy kémiai anyagot, a postaglandint kell megemlítenünk. Az 1960-as években nyilvánvalóvá vált, hogy ez az anyag a probléma forrása. A postaglandin a  sejt membránjaiban tárolt zsírok részeiből épül fel, és elősegítik a gyulladást. Szerepük van még az izmok összehúzódásában,  az erek összehúzódásában (mivel azokat is izom veszi körül), véralvadásban és fájdalomban.


Röviddel a menstruáció kezdete előtt az endometriális sejtek, ami a méhnyálkahártyát formálja, nagy mennyiségű postaglandint állítanak élő. Amikor ezek a sejtek leszakadnak a menstruáció ideje alatt, a bennük levő postaglandin felszabadul. A kiáramló postaglandin a méh vérereinek összehúzódását okozzák , majd az izomréteg összehúzódását, ami fájdalmas görcsöket okoz. A postaglandin egy része a véráramba is bekerülhet fejfájást, hányingert, hányást, hasmenést okozva. A kutatók megmérték a postaglandin mennyiségét azon nők szervezetében, akiknek erős menstruációs fájdalmuk volt és összehasonlították azon nők postaglandin szintjével, akiknek nem vagy nagyon kevés menstruációs fájdalmuk volt. A postaglandin mennyiség nagyobb volt azon nők szervezetében, akiknek a menstruáció fájdalmas volt.

A fogamzásgátló tabletták csökkentik a postaglandin mennyiségét mivel ezek a tabletták gátolják az endometriális sejtekből álló réteg növekedését, azaz a méhnyálkahártya képződését. A fogamzásgátló tablettát szedő nők 90 százaléka kevesebb menstruációs fájdalmat észlel. Persze nem kell a fogamzásgátló tablettákhoz nyúlni ahhoz, hogy csökkentsük a menstruációs fájdalmakat. Étrenddel is el tudjuk mindezt érni. Az alacsony zsírtartalmú, teljesértékű növényi étrenden vérzésünk sokkal elviselhetőbb lesz. Számos nő számolt be az őrjítően erős fájdalmak megszűnéséről.

Tegyünk egy próbát! Vérzésünk első napján álljunk át az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrendre, és figyeljük meg milyen módon változik következő vérzésünk alatt a fájdalom. Már egy hónap után is észlelhetünk javulást.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz